Olika sorters webbhotell och vilket du bör välja

Många beslut måste tas när en sprillans ny hemsida ska startas upp. Du måste bland annat lägga vantarna på ett lättanvänt redigeringsverktyg, du bör införskaffa dig en domän och sen är det också dags att hitta billiga webbhotell som uppfyller dina kvalitetskrav.

Om du inte har planer på att hosta din hemsida på en egen server måste du få tag på ett webbhotell, men som tur är kostar kalaset inte mer än någon hundralapp per år. Billigt och bra, helt enkelt. Gå till sidan här för en hjälpsam webbhotellsguide eller fortsätt att läsa för att ta reda på vad som är viktigt att ha i åtanke.

Dedikerade eller delade webbhotell

För dig med en mindre sida som inte ser någon enorm mängd trafik räcker det gott och väl att vända dig till billiga webbhotell som är delade. Som namnet antyder är detta en server som delas av flera olika sidor. Dedikerade webbhotell, å andra sidan, innebär att en enda hemsida har en server för sig själv. Det är dock enbart sajter som kräver rikligt med prestanda som kan komma att behöva den här typen av webbhotell.

Kostnadsfria webbhotell – är det värt besväret?

I längden kommer du att tacka dig själv om du satsar på billiga webbhotell snarare än helt kostnadsfria alternativ. Gratis webbhotell har nämligen oftast inte en lika närvarande kundtjänst, och du kan förvänta dig sämre service samt underhåll. I vissa fall är det heller inte lika säkert – och visst kan det också vara så att någon daglig backup inte tas.

Den sista stora nackdelen med gratisvarianter är reklam. För att leverantören ska kunna tjäna pengar på dig fylls din sida vanligtvis med annonser, vilket givetvis inte är trevligt för dig. Nej, när allt kommer till kritan är det bättre att betala en liten slant för ett imponerande webbhotell.

Billiga webbhotell och vad du bör hålla utkik efter

Hur kan du då vara säker på att ett webbhotell gör det som det ska? Jo, se till så att du väljer ett webbhotell med en upptid på i alla fall 99 % och kontrollera även dess prestanda. Det ska finnas ett filter som skyddar mot skadlig programvara och virus samtidigt som du självfallet vill att sidan ska ladda snabbt. Många billiga webbhotell har även en enkelanvänd kontrollpanel så att du får full koll över allt som har att göra med webbhotellet.